Antonio Cataldo blir ny dekan på Kunstakademiet, KHiO


Kunstnerisk leder av Fotogalleriet Antonio Cataldo blir ny dekan på Kunstakademiet, Kunsthøgskolen i Oslo med tiltredelse i august 2024.  
Bilde: Fotogalleriet/Jan Khür

Etter seks år går vår kunstneriske leder videre til nye utfordringer som dekan på Kunstakademiet, KHiO, med tiltredelse i august 2024.

Siden august 2018 har Antonio Cataldo gjennom sitt program understreket hvordan det kunstneriske fotografiet spiller en vesentlig rolle for samfunnet. Med en sterk interesse for visuelle kulturer og representasjon har Cataldo under sin tid på Fotogalleriet stått for en kritisk, internasjonal undersøkelse av samtidens fotografi, på tvers av generasjoner.

I løpet av de siste seks årene har Fotogalleriets styre endret vår institusjonelle praksis gjennom revidering av vedtekter, en omfattende og inkluderende strategiprosess, og understreket viktigheten av samarbeid.

Cataldo har aktivt deltatt i denne prosessen ved å sikre meningsbærende lokale nettverk med organisasjoner som TrAP, VEGA Scene, Balansekunst, Oslo World, Masahat og Agenda X, og internasjonalt ved å delta i lanseringen av First European Assembly of Contemporary Art Centres og sikret en plass for Fotogalleriet i den ledende fotoplattformen FUTURES. Cataldo har opprettet et unikt kuratorisk stipendiatprogram (støttet av Kulturrådet, Bergensenstiftelsen og Fritt Ord) og etablert vårt Ungdomsråd (støttet av TrAP, Kulturtanken og Sparebankstiftelsen DNB). Cataldo har stadig sikret Fotogalleriets historie gjennom publikasjoner og styrket vår formidlingskraft med prosjekter som strekker seg langt utenfor våre lokaler i Møllergata i Oslo, og bidratt til det nasjonale nettverket Kunsthallene i Norge – der Fotogalleriet for tiden holder styreledervervet.

I løpet av sin tid som Kunstnerisk leder har Cataldo også tatt sin PhD i Practice in Curating, ved Zurich University of the Arts/the University of Reading, og i 2022 forsvarte han graden med avhandlingen Curating Labour – Troubles with Gender and Dispossession in the Exhibition Space. A Circular Movement on Historical Traces.

Tusen takk, Antonio, for at du har delt din kunnskap og entusiasme med oss! Fotogalleriets styre og stab vil gratulere både Cataldo og Kunstakademiet!

Nyheten er også tilgjengelig på nettsiden til Kunsthøgskolen. Du kan lese det her! 

Styret i Fotogalleriet vil om kort tid starte rekruteringen av ny Kunstnerisk leder.

På vegne av Styret i Fotogalleriet,

styreleder Anne Szefer Karlsen