Dr Antonio Cataldo

Kunstnerisk leder

antonio@fotogalleriet.no

 

Miki Gebrelul

Utstillingsleder og kurator

miki@fotogalleriet.no

 

Lisa Andrine Bernhoft-Sjødin

Head of Mediation and Communications

lisa@fotogalleriet.no

 

Randi Midthun

Mediator and Digital Advisor

randi@fotogalleriet.no

 

Alf Ollett

Kunsthåndterer og tekniker

alf@fotogalleriet.no

 

Arash Shahali

Kommunikasjonsrådgiver

mailto:presse@fotogalleriet.no

 

Bassel Anis Hatoum

Kurator, Ta Plass

bassel@fotogalleriet.no

 

Linda Chen

Regnskapsfører

 

Lena-Marie Vida

Formidler

 

Victoria Yankova

Formidler

 

Emilie Engkrog

Formidler

 

Julie Hrncirova og Jan Khür

Husfotografer

 

Erlend Gade

Praksiskandidat, OsloMet

formidling@fotogalleriet.no

 

 

 

/

Abdirahman Hasan

Ungdomsråd medlem

 

Esma Bouhaddouz

Ungdomsråd medlem

 

Hamda Barise

Ungdomsråd medlem

 

Lojain Hussein Jafar Al-Jabri 

Ungdomsråd medlem

 

Rabia Selma Beyoglu 

Ungdomsråd medlem

 

Karl Ian Centino  

Ungdomsråd medlem

 

 

 

/

Anne Szefer Karlsen 

Styreleder

Thora Dolven Balke

Nestleder

Andreas Bennin
Styremedlem

Nastaran Kowkabi

Styremedlem

Chiara Ayad

Styremedlem

Lesia Vasylchenko

Varamedlem

Gabrielle Aline Paré 

Varamedlem

 

 

/

Stiftelsen Fotogalleriet er Nordens lengst opererende institusjon og det eneste kunstgalleriet i Norge med fokus på kunstfotografi. Stiftelsen er opptatt av å problematisere fotokunst og visuell kulturproduksjon og kritisk bidra til diskurser rundt dagens bildeproduksjon. I kjernen av sitt mandat arbeider stiftelsen for en mer balansert representasjon i kunstfeltet og samfunnet gjennom samarbeid med sentrale, samfunnsengasjerte organisasjoner.

Dagbladet meldte 25. juli 1977 om den nyetablerte institusjonen med en gruppe grunnleggere bestående av fotograf og medisinstudent Dag Alveng, fotograf og redaktør Vidar Askland, journalist og bokhandlersjef Bjørn Høyum, barnepedagog, forfatter, oversetter og journalist Gry Martinsen, fotograf Tom Martinsen, sosionom, og fotograf Anne Thurman-Nielsen, fotograf Jamie Parslow, fotograf, og redaktør Tom Sandberg, i tillegg til mer løst tilknyttede medlemmer av gruppen Øyvind Hagen, Frode Holand, og Per Berntsen. Fotogalleriets medgründer Tom Sandberg (1953–2014) var gjenstand for et stort retrospektiv på MoMA PS1 i New York i 2006, og en bok om hans sentrale arbeid ble utgitt av Aperture i 2022, redigert av Bob Nickas. Arbeidene hans forblir i samlingene til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo, så vel som i offentlige og private samlinger, inkludert de til Moderna Museet, Stockholm; Astrup Fearnley museum for moderne kunst, Oslo; og Bibliothèque Nationale, Paris. Fotogalleriets medgründer Dag Alveng (f. 1953) er en av Norges fremste og mest betydningsfulle fotokunstnere. Han er representert ved The Metropolitan Museum of Art og The Museum of Modern Art i New York og har hatt flere store utstillinger i Norge og i utlandet.

Forut for sin tid i landet når det gjelder forskning og presentasjon for det lokale publikum, startet Fotogalleriet som et peer-to-peer, tverrfaglig initiativ for å fremme et kreativt episenter for innovative fotografiske praksiser i skjæringspunktet mellom norsk og internasjonal kunstnerisk relevans for å analysere og utfordre den raskt voksende naturen til et felt irritert av teknologiske og estetiske endringer.

Stiftelsen Fotogalleriet ble tidlig stemplet som «pustehull» av lokalpressen. I fem tiår av stiftelsens historie skjedde presentasjoner av banebryterne Diane Arbus, Bente Geving, Thomas Hirschhorn, Kåre Kivijärvi, Amar Kanwar, August Sander, Fin Serck-Hanssen og Ellisif Wessel tidlig. Nyere solopresentasjoner har inkludert Andreas Angelidakis, Bouchra Khalili, Dora García, Daisuke Kosugi, Brittany Nelson og Julie Poly. I dag har institusjonen fortsatt som mål å være et sted hvor man kan ta seg tid til å reflektere over vår tid gjennom en rekke kunstneriske uttrykk.

På 2000-tallet beskrev Morgenbladet Fotogalleriets arbeid med unge kunstnere som en redefinisjon av den fotografiske kanonen. Gjennom institusjonens historie har Fotogalleriet aktivt hatt som mål å være et springbrett for unge kunstnere og en plattform for å formidle nye ideer fra det internasjonale og lokale feltet. Det var vertskap for de første separatutstillingene av kunstnerne Ida Ekeblad, Ann Christine Eek, Matias Faldbakken, Eline Mugaas, Dag Alveng og Maria Pasenau i Norge.

Institusjonen fokuserer på nye og radikale produksjoner innenfor og utenfor hovedlokalene i Møllergata 34, og utfordrer eksisterende ideer om kunst og dens samfunnsansvar.

 

Read Fotogalleriet’s Statutes here.

 

/

Stephanie von Spreter, 2011–2014; 2015-2018
(Doktorgradsstipendiat, UiT – Norges arktiske universitet)

Kjersti Solbakken, 2014-2015
(Kunstnerisk leder, Kunstnerforbundet)

Leif Magne Tangen, 2009
(Intendant, Tromsø Kunstforening)

Susanne Østby Sæther, 2008
(Kurator for fotografi og nye medier, Henie Onstad Kunstsenter)

Ida Kierulf, 2005–2008
(Skjefskurator, Kunstnernes Hus)

Eivind Furnesvik, 2002-2004
(Grunnlegger og direktør, STANDARD [OSLO])

Hilde Maisey, 2001
(Daglig leder i TrAP)

Ole John Aandal, 1996–2000
(Kunstner, Oslo)

Eva Klerck Gange, 1994–1996
(Kurator, Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design)

Hanne Holm Johnsen, 1992-1994
(Senior kurator, Preus Museum, det nasjonale museet for fotografi i Norge)

 

Stiftelsen Fotogalleriet er forankret i lokale, nasjonale og internasjonale nettverk. Forståelsen av fotografiets rolle i samfunnet er en sentral del av institusjonens mandat, noe som er nedfelt i organisasjonens søsterskap.

Siden 2022 har Fotogalleriet vært en del av FUTURES, et ledende europeisk nettverk av fotografiinstitusjoner, inkludert CAMERA (Centro Italiano per la Fotografia), Centre Photographique Rouen Normandie, Copenhagen Photo Festival, Deichtorhallen Hamburg, Der Greif i München, Photo Museum of Antwerp, FOTODOK i Utrecht, Fotofestiwal Lodz, Fotograf 07 i Praha, Fotografska Udruga Organ Vida i Zagreb, ISSP i Riga, PhotoEspaña i Madrid, PhotoIreland, Photo Romania Festival, Bienal Fotografia do Porto, Robert Capa Contemporary Photography Center i Budapest, Void i Athen.

I 2013 var Fotogalleriet med på å starte initiativet Kreativ Naboskap sammen med 0047, FFF og UKS, som senere fikk selskap av Kunsthall Oslo. Kreativ Naboskap kartla Oslos by-geografi og kulturinstitusjonenes og kunstnernes bevegelser for å foreslå en mer bærekraftig utvikling og muligheter innen kulturfeltet, arkitektur og infrastruktur for å se for seg en mer dristig, funksjonell og kunstdrevet by i den fremtidige utviklingen.

Som en del av det nasjonale nettverket Norske Kunsthallene i Norge bidrar Stiftelsen Fotogalleriet til å bedre vilkårene for kunstinstitusjoner i Norge sammen med Bomuldsfabriken Kunsthall, Kunsthall Grenland, Kunsthall Kristiansand, Kunsthall Oslo Kunsthall Stavanger, Kunsthall Trondheim, Oslo Kunstforening, Stiftelsen 3,14, Trafo Kunsthall, Tromsø Kunstforening og ROM.

Stiftelsen Fotogalleriet er også en del av Oslo Opens referansegruppe sammen med Astrup Fearnley Museet, Atelier Nord, Ekebergparken Skulpturpark, FFF, Kunstnernes Hus, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo, Norsk Billedhoggerforening, Notam, Fellesverkstedet, NOTAM, Tegnerforbundet og UKS.

Gjennom DCA - det franske nasjonale nettverket av samtidskunstsentrene - og The First European Assembly of Contemporary Art Centers har Fotogalleriet Foundation samarbeidet med europeiske kunstinstitusjoner for å utvikle et nettverk av kunstsentre i et stort område som omfatter Vest-Europa, Skandinavia, Sør-Europa og Øst-Europa. Blant de viktigste internasjonale samarbeidspartnerne er ADKV i Tyskland, CA2M Centro de Arte Dos de Mayo museet i Spania og Casa Da Cerca i Portugal.

Internasjonalt samarbeid om utstillingsproduksjoner har omfattet søsterorganisasjonene Salonul de proiecte i Bucarest, Netwerk Aalst i Belgia og CAP Saint-Fons (Centre d'art de Saint-Fons) i Lyon.

Stiftelsen Fotogalleriet er stadig åpen for å utvide nettverket sitt. Vil du samarbeide med oss? Ta kontakt på post@fotogalleriet.no

 

Fotogalleriets lengstlevende samarbeidspartner er FFF (Forbundet Frie Fotografer). Med FFF deler institusjonen en lang og kryssende historie med gjensidig støtte, felles initiativ og styring, og formidling av fotografering som et gratis personlig verktøy for selvuttrykk.

Gjennom sine programmer og institusjonelle initiativer har Fotogalleriet arbeidet tett, samarbeidet og lansert nye initiativer med nærliggende institusjoner som Agenda X, VEGA Scene, Masahat (arabisk kultur i eksil), DKS (Den kulturelle skolesekken), Kulturtanken, Oslo Art Guide, Oslo Art Weekend, Oslo Fusion International Film Festival, Oslo Kunstforening, Norsk Litteraturfestival, Oslo Metropolitan University, Oslo World Music Festival, TrAP, Kunstakademiet (ved Kunsthøgskolen i Oslo), Det Norske Teatret og Queer World.

 

Fotogalleriets driftstøtte kommer fra Kultur- og likestillingsdepartementet. I tillegg, Norsk Fotografisk Fond og Oslo Kommune.

Acción Cultural Española

EØS

EU

Goethe Institute

Nordisk Kulturkontakt

IASPIS

Institut français

Italian Council

OCA —Office for Contemporary Art Norway

Sparebankstiftelsen DNB

Swiss Arts Council Pro Helvetia

Kulturrådet

The Italian Cultural Institute

Fritt Ord

Utenriksdepartementet