CROOKED TRINKETS

​Marthe Elise Stramrud
UTSTILLING Fra 23.05.2014 Til 29.06.2014

Crooked Trinkets, Stramruds utstilling på Fotogalleriet, viser arbeid fra hennes turnerende separatutstilling med samme tittel tidligere vist på Levanger Kunstforening, Svolvær Kunstforening, Voss Kunstlag, Kunsthall Stavanger og Kristiansand Kunsthall i perioden 2013 til 2014. Den konsentrerer seg i hovedsak rundt Stramruds fotografiske serie Livingroom Poetics og Shadow is the Queen of Color.

Marthe Elise Stramruds arbeid er både en kommentar til, og en lek med kunstens eldgamle tvetydige forhold mellom virkelighet og representasjon, og kunstens ønske om å opphøye et tredimensjonalt hverdagsobjekt til sin sublime todimensjonale representasjon. Det er derfor ikke tilfeldig at Stramrud bevisst refererer til 1600-hundretallets tradisjon med maleri av stilleben, med hennes påtagende interesse for det livløse objektet og dets kapasitet til å oppnå en høyere verdi ved å bli gjengitt på poetisk vis.

Stramrud er ikke en maler, ei heller er hennes fotografier maleriliknende gjengivelser av tradisjonelle stilleben. Som i Livingroom Poetics er det noe ukjent i hennes fotografier av skulpturelle komposisjoner basert på uventede kombinasjoner av hverdagsobjekter, som for eksempel en melkemugge med et rep, en spole med et plastrør eller en stein med en kjøkkensvamp. Ved å løsrive gjenstandene fra sin opprinnelige funksjon og sette de sammen til en ny skulpturell enhet, peker Stramrud uunngåelig på surrealistiske sidestillingsteknikker med et mål om å skape et bilde av emosjonell kraft og poetisk virkelighet.

Det er i midlertidig gjennom aspekter som farge eller nøytral bakgrunn at den surrealistiske fremmedgjortheten fader ut og erstattes av en redusert nakenhet. Fotografiene forteller oss dermed en mer rasjonell men likevel poetisk og humoristisk historie om hvordan verden er satt sammen og hvordan vi konstruerer verden rundt oss. Også Stramruds påfølgende arbeid Shadow is the Queen of Color undersøker disse aspektene og leker med kjennetegn tradisjonelt sett knyttet til bestemte kunstneriske medier og objekter og gir dermed rom for flere tolkninger.

Marthe Elise Stramrud Marthe Elise Stramrud (født 1984 i Kristiansand, bor i Bergen) er utdannet med en Bachelor i Fine Arts fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2011 og Valand Akademi ved Universitetet i Gøteborg, Sverige fra 2009 til 2010. Tidligere deltagelse i gruppeutstillinger inkluderer Time Place Light Smell på Platform, Stockholm (2014), Turn Turtle på Podium, Oslo (2013), Motlys på OSL Contemporary, Oslo (2013) og Høstutstillingen på Kunstnernes Hus, Oslo (2012). Time Place Light Smell at Platform, Stockholm (2014),Turn Turtle at Podium, Oslo (2013), Motlys at OSLContemporary, Oslo (2013) and The Autumn Exhibition (Høstutstillingen) at Kunstnernes Hus, Oslo (2012).