EYES AS BIG AS PLATES

​Riitta Ikonen, Karoline Hjorth
UTSTILLING Fra 24.01.2014 Til 02.03.2014

Fotogalleriet har gleden av å presentere Eyes as Big as Plates, den første omfattende visningen av det pågående samarbeidsprosjektet mellom Karoline Hjorth og Riitta Ikonen.

Med utgangspunkt i romantikkens hyllest av fortellerevnen og med referanser til skikkelser i nordisk folklore leter Eyes as Big as Plates etter det moderne menneskets tilhørighet i naturen. Siden 2011 har Hjorth og Ikonen portrettert eldre mennesker i Norge, Finland, USA, Frankrike, Island og Færøyene. Hver bidragsyter fotograferes som en ensom skikkelse i landskapet, kledd i elementer fra omgivelser som verken indikerer tid eller sted. Bidragsyternes betraktninger og forholdet til naturen danner utgangspunktet for de individuelle skulpturelle kostymene. Det organiske materialet og dets iboende flyktighet påvirker både det fotografiske øyeblikket og den mytiske tiden som skapes i bildet.

Bidragsyternes betraktninger og forholdet til naturen danner utgangspunktet for de individuelle skulpturelle kostymene. Det organiske materialet og dets iboende flyktighet påvirker både det fotografiske øyeblikket og den mytiske tiden som skapes i bildet.

Eyes as Big as Plates er produsert i samarbeid med pensjonerte agronomer, fiskere, rørleggere, zoologer, operasangere, husmødre, kunstnere, akademikere og 90-årige fallskjermhoppere. I takt med at prosjektet krysser landegrenser formes også bildeserien av bidragsyternes kulturelle, geografiske og sosiale bakgrunn. Som aktive bidragsytere til vår samtid bidrar disse seniormodellene til å utfordre synet på en demografisk gruppe som til det kjedsommelige kategoriseres som marginalisert eller som en stereotypisk klisje? i seg selv, og genererer nye perspektiver på hvem vi er og hvor vi er på vei.

For mer informasjon: www.eyesasbigasplates.com

Karoline Hjorth (født 1980, bor i Oslo) er utdannet fra University of Westminster, London med MA i International Journalism (2009) og BA i Photographic Arts (2007). Riitta Ikonen (født 1981, bor i Finland og New York) er utdannet fra Royal College of Art, London (2008) med MA i Communication Art and Design og BA i Illustration fra University of Brighton (2005). Karoline Hjorth og Riitta Ikonen har samarbeidet siden 2011, da de møttes under et gjestekunstneropphold i Sandnes. Eyes as Big as Plates har så langt blitt vist i Pioneer Works, Brooklyn, New York (2013), Trøndelagsutstillingen, Trondheim (2013), Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsinki (2012), Finsk-norsk Kulturinstitutt, Oslo (2012), Shibuya, Tokyo (2012) og KINO KINO, Sandnes (2011).

Kommende utstillinger i 2014 inkluderer Ars Fennica ved Kiasma Museum for Samtidskunst, Helsinki, vandreutstilling med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norge, Galleri Sult, Stavanger, Institute Finlandaise, Paris, Det Nordiske Hus, Færøyene, Yorkshire Dance, Leeds og Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Namsos. Serien har fått omfattende pressedekning, bl.a. i TIME magazine, Huffington Post, Artlink Australia, Life Magazine (Hong Kong), Quotation (Japan), Conveyor Art Magazine, SVA Magazine (NO), Fanfare (NO), NRK Nasjonalgalleriet m.fl. En bokutgivelse er også under utvikling.