GROUP SHOW FOR OSLO

Shirana Shahbazi
UTSTILLING Fra 03.11.2017 Til 17.12.2017

Group Show for Oslo med Shirana Shahbazi. Utstillingen er den fjerde og siste i Fotogalleriets jubileumsprogram, som tar sikte på å reflektere over galleriets egen eksistens ved å kartlegge en konstellasjon av fotografiske bruksområder og presentasjonsformer. Shahbazis utstilling vil derfor også gå i dialog med Nordic Anthology utstillingene, samt film- og videoprogrammet Camera Movement. Nordic Anthology #13 er kuratert av Itonje Søimer Guttormsen til å rekontekstualisere videoverkene av Vibeke Løkkeberg. Lene Bergs Kopfkino (kuratert av Caroline Ugelstad) blir vist som del av Camera Movement.

Shirana Shahbazis utstilling på Fotogalleriet inviterer besøkende inn i et komplekst og spennende fotografisk univers med varierende motiver, teknikker og formater. Fotografiene er presentert som en tradisjonell salongutstilling med nærmere femti verk fra Shahbazis kunstnerskap de siste tjue årene, fra 1990-tallet og frem til i dag. Resultatet er en montasje av fotografiske bilder som gir betrakteren mulighet til både å fordype seg i hennes varierte kunstneriske produksjon, samt reflektere over hva et fotografi kan være, hva det kan representere og hvilke egenskaper det kan ha.

Shahbazis arbeider presenterer ikke en bestemt idé om fotografiet, men heller en idé om det fotografiske der geometriske komposisjoner settes i dialog med portretter, landskap, stillebensmotiver, og monokromatiske verk i utstillingen. Enkelte av fotografiene innehar dokumentariske kvaliteter, mens andre har tydelige referanser til kunsthistoriske tematikker som skaper paralleller til andre kunstneriske medier som maleri og skulptur. Utstillingsrommet er også med på å bestemme hvordan verkene forholder seg til hverandre, og skaper dermed nye konstellasjoner. Som et resultat av denne sammenstillingen på Fotogalleriet, kan fotografiene leses både som individuelle verk og i relasjon til hverandre.

En viktig egenskap ved Shahbazis fotografier er at ingen av motivene er tilfeldige øyeblikkskildringer. Hvert fotografi er heller nøye planlagt og komponert, noe som tydeliggjøres spesielt i verk med repeterende titler, som Komposition, Monstera, Stilleben og Schmetterling. Fotografiene har en forførende effekt, men ved nærmere betraktning oppstår det også sosialkulturelle konnotasjoner som fremkaller nye assosiasjoner. Schmetterling er ikke kun en sommerfugl, men en representasjon av en sommerfugl som fremkaller assosiasjoner til sommerfuglsamlerens forseglede samlerobjekter. Frucht refererer til en av kunsthistoriens klassiske genrer – stilleben, men samtidig kommenterer disse fotografiene dagens moderne medie- og billedkultur med fokus på glans og perfeksjon. Monstera på sin side fremstår som en eksotisk, estetisk plante som ironisk nok også blir kalt The Swiss cheese plant (Vindusblad).

Ser vi på fotografiene av bensinstasjoner, bruden, fjellandskap, en hvit katt på en sofa eller palmer, kan vi danne en forståelse av hva Shahbazis arbeider egentlig utsetter oss for; nemlig vårt fysiske og mentale forhold til kulturelle konstruksjoner og verden rundt oss. Uavhengig om motivene er utpekt som entydige fotografier, eller om de materialiseres gjennom tilsynelatende dokumentariske arbeider, får Shahbazi betrakteren til å stille spørsmål ved hva det er vi faktisk ser på, samtidig som hun også indikerer at det er forskjellige virkeligheter som spiller inn.

Shirana Shahbazi (f. 1974) bor og arbeider i Zürich, Sveits. Hun studerte fotografi ved Fachhochschule Dortmund, Tyskland og Hochschule für Gestaltung und Kunst, Zurich.

Hennes siste separatutstillinger fant sted på Galerie Peter Kilchmann, Zürich (2017), PARKETT Editions, Zürich (2017), KINDL Center for Contemporary Art, Berlin (2017), On Stellar Rays, New York (2016), Kunsthalle Bern, Bern (2014), Cardi Black Box, Milano (2013), Galerie Rudolfinum, Praha (2012), Foto Kunst Stadtforum, Innsbruck, Østerrike (2012), New Museum, New York (2011), Fotomuseum Winterthur, Winterthur (2011), Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam (2010), The Hammer Museum, Los Angeles (2008), The Curve, Barbican Art Gallery, London (2007) og Raum für Fotografie, Sprengel Museum, Hannover (2006). Hennes nylige separatutstilling Group Show på Camera Austria, Graz i 2016, er beslektet med utstillingen på Fotogalleriet, og var den første utstillingen der et stort antall fotografiske verk fra Shahbazis kunstnerskap ble samlet i ett utstillingsrom.

Shahbazi har også deltatt i store gruppeutstillinger som Communities, Migros Museum für Gegenwartskunst, Zürich (2017), The Other and Me, Sharjah Art Museum, Sharjah (2014), Lens Drawings, Galerie Marian Goodman, Paris (2013), New Photography 2012, Museum of Modern Art, New York (2013), Wunder, Deichtorhallen Hamburg, Hamburg (2011), Shifting Identities, Kunsthaus Zürich, Zürich (2008), 4th Berlin Biennial for Contemporary Art, Berlin (2006), Traveling, Hayward Gallery, London (2005) og Sharjah Biennial 7, Sharjah (2005). Shahbazis arbeider er også representert i samlingene til store internasjonale institusjoner, som The Museum of Modern Art, New York, Tate Modern, London og Migros Museum for Contemporary Art, Zürich.