LOOKING INTO (OUR) ARCHIVES

Diverse artister
UTSTILLING Fra 02.06.2017 Til 25.06.2017

Utstillingen Looking into (our) Archives er en viktig del av Fotogalleriets 40-års jubileumsprogram, både i tid – og tanke. Arkivet har både understøttet og utfordret det sammenfattete jubileumsåret og har selv blitt en gjenstand for definering, undersøkelser, diskusjoner og gjenoppdagelser, nå satt inn i et nytt arkivsystem basert på både vitenskapelig og kunstnerisk forskning.

Delt opp i ulike deler, samler Fotogalleriets arkiv sammen spor, fragmenter, dokumenter og gjenstander som til sammen utgjør førti års utstillingshistorikk dedikert til å fremme kamerabasert samtidskunst, både norsk og internasjonal. I dag er kamerabasert kunst akseptert som en svært relevant kunstnerisk uttrykksform med en naturlig tilhørighet til samtidskunstscenen – men i 1977 var dette langt fra virkeligheten. I førti år har Fotogalleriet vært sentrum for en kunstnerisk og politisk kamp med ambisjonen om å sikre anerkjennelse av kamerabasert samtidskunst og dets frie uttrykk. Manifestert i form av spor, inneholder Fotogalleriets arkiv potensiale til å destabilisere minnet om norsk kunsthistorie og er en ressurs til den skriftlig historie om fortiden. Det teoretiske utgangspunktet for Fotogalleriets arkiv er inspirert av den tyske kunsthistorikeren Aby Warburg (1866-1929), en pioner for eksperimentell kunsthistorisk tilnærming gjennom hans særegne 'konstellasjoner' som ville utforske nye sammensetninger, betydninger og historier innenfor en gitt samling. Med utgangspunkt i sitt eget fotografiske arkiv eksperimenterte Warburg med å klassifisere bilder på bakgrunn av motivene (ikonografi), i stedet for å klassifisere dem etter betydninger (ikonologi). I denne formen for vitenskapsteori betraktes bilder som verktøy og spor for kontinuitet og introduserer dokumenter som en verdifull metode for analyse og nye forståelser av historien.

I Looking into (our) Archives presenteres arkivets arbeidsstasjoner som et laboratorium åpent for eksterne deltakers bidrag. Fotogalleriet vil invitere inn ulike nøkkelfigurer fra Fotogalleriets historie til å komme å delta som kunnskaps-arkeologer og finne arkivets skjulte lag og kulturelle betydninger – fastlagt gjennom førti år av historie som har bidratt til å definere arkivet.

Utstillingen og arkivet er åpent for publikum og alle er velkomne til å delta i de ulike utvekslingene og det pågående arbeidet som vil bli presentert i Fotogalleriets lokaler i utstillingsperioden.

Foto: Fra arkivet: VG 13. august 1977, (f.v) Øyvind Hagen, Tom Martinsen, Gry Martinsen, Jamie Parslow og Tom Sandberg