SKEIVE IKONER
Skeive Ikoner er et unikt prosjekt som markerer 50-årsjubileet for avkriminaliseringen av homofili i Norge ved å avbilde livshistoriene til noen av de fremste individene og miljøene som aktivt bidro til kampen for frihet og likestilling før og etter avviklingen av straffelov 213 i 1972. Som ikke-konforme individer kjempet de aktivt mot diskriminerende strukturer i norsk kultur og samfunn. Skeive Ikoner er en bok og en utstilling om mennesker som har bidratt til å forvandle Norge til det frigjorte samfunnet vi kjenner i dag.
Kunstnerisk leder for Fotogalleriet og kurator for utstillingen Antonio Cataldo skriver:
Med prosjektet ‘Skeive Ikoner’ belyser fotograf Fin Serck-Hanssen og forfattere Bjørn Hatterud og Caroline Ugelstad Elnæs hvordan ledende skikkelser fra det skeive miljøet i Norge født før 1970 ikke bare har bidratt til, men vært med til å bygge opp de sosiale og kulturelle fundamentene til det norske samfunnet vi kjenner i dag. I et samfunn hvor seksualitet og begjær fortsetter å bli manipulert og strømlinjeformet av en normativ status quo diktert av en forbruks-drevet visuell kultur og den borgerlige kjernefamilien som primærmodell, fortsetter allikevel skeive liv å marginaliseres og stigmatiseres. Med det undergraves også skeives rolle i kampen for rettighetene og toleransen som danner fundamentene for demokratiet og den sosiale mobiliteten vi tar for gitt.
Prosjektet vil ta form som en rekke utstillinger, et offentlig program og en bokutgivelse i 2022. Redaktør for boken er Bente Riise og grafisk designer Den Luca. Utdrag av utstillingen vil vises samtidig på Det Norske Teatret. Et filmprogram, kuratert av festivaldirektør Oslo Fusion Bård Ydén, vil vises i samarbeid med VEGA SCENE.
Lenke til utstillingsheftet i pdf-format finner du her.
Fotogalleriets viktigste driftsstøtte kommer fra Det Kongelige Kulturdepartement, mens ytterligere driftsstøtte kommer fra Norsk Fotografisk Fond (Nofofo). Utstillingen "Skeive ikoner" er muliggjort med ekstra støtte fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH).
Det offentlige programmet er finansiert av Det Kongelige Kulturdepartement og Stiftelsen Fritt Ord.