VÅRUTSTILLINGEN 2018

Morten Andenæs, Kaja Leijon, Solveig Lønseth, Ingrid Torvund
UTSTILLING Fra 18.05.2018 Til 24.06.2018

”Alle bilder bærer i seg en drøm om en bestemt type betrakter. I møte med bildet åpnes det et rom der publikum kan bevege seg inn og ut; veksle mellom å bli dratt inn i en annen verden og betrakte den på avstand. En pendling mellom bildets der og betrakterens her. 


Kunsten har alltid krevd at betrakteren skal utfylle verket gjennom å projisere egne erfaringer og kunnskaper. Med fotografiet ble kravet om deltagelse mer intenst. Nå påkalles betrakteren som forvalter av et stadig voksende reservoar av bilder. Oppgaven vi har hatt – eller, om man vil, blitt pålagt – siden siste halvdel av 1800-tallet, består i å hele tiden samle, sortere og fremkalle bilder ved rett anledning, slik at et utsnitt av dette reservoaret aktiviseres og projiseres på kunstverket. Et bilde kan oppleves like umiddelbart som et sterkt lys, det kan utfolde seg i flere trinn som en møysommelig utgraving, eller først få klarhet i minnet, som et etterbilde.

Hver på sin måte utforsker verkene i Forbundet Frie Fotografers Vårutstillingen ulike strategier for å trekke betrakteren inn og samtidig gi ham eller henne avstand."

Nina Schjønsby & Halvor Haugen – Mellom her og der
Utdrag katalogtekst 2018

Vårutstillingen ble etablert av Forbundet Frie Fotografer i 1976 og er en kunstnerjuryert gruppeutstilling basert på åpen innsending. Den har vært en viktig arena for norsk samtidsfotografi, og har bidratt til å fremme fotokunsten både i den norske kulturdebatten og på den norske kunstscenen.

Juryen for Vårutstillingen 2018 har bestått av Morten Torgersrud (juryleder), Kobie Nel og Geir Moseid.

Bildende Kunstneres Hjelpefonds Fotokunstpris deles ut på åpningen. Fotokunstprisen deles ut årlig og går til en kunstner som deltar på Vårutstillingen med det verk som ansees som mest betydningsfullt på årets utstilling. Fotokunstprisen ble etablert i 2010 og pålyder kr 150.000 NOK. Den er dermed en av de største kunstprisene som deles ut i Norge.

Jury for Fotokunstprisen 2018 består av Christer Dynna (Kritikerlaget), Margareta Bergman (kunstnerrepresentant) og Morten Torgersrud (FFF jury).

Utstillingen støttes av Kulturrådet, Oslo kommune, Norsk Fotografisk Fond, BKH og Fritt Ord. Vårutstillingen produseres av Forbundet Frie Fotografer og vises på Fotogalleriet.