40. UTGAVE AV VÅRUTSTILLINGEN

Flere kunstnere
UTSTILLING Fra 08.05.2021 Til 20.06.2021

Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Fotogalleriet har gleden av å invitere til den 40. utgaven av Vårutstillingen, en årlig utstilling som tradisjonen tro fokuserer på å vise et bredt utvalg av samtidskunst fra det fotografiske feltet. I år har FFF og Fotogalleriet for første gang også invitert NŌUA & Stormen kunst/dájdda som medarrangører for deler av utstillingen.

Vi ønsker alle velkommen til utstillingsåpning lørdag 8. mai i Bodø, og ser frem til åpning i Oslo så snart vi vet mer. I mellomtiden kan du både kikke inn gjennom vinduene i Fotogalleriet og oppleve hele vårutstillingen digitalt. En lenke til utstillingens offisielle nettside vil bli publisert lørdag 8. mai.

Siden 1976 har Vårutstillingen vært en sentral begivenhet for norsk fotokunst. I 45 år med nesten like mange utgaver har denne serien av kunstnerjuryerte utstillinger fremmet fotografiets posisjon i det norske kunstfeltet for fotokunst. Som en del av en lang salongtradisjon presenterer Vårutstillingen arbeider som er valgt ut av en fagjury basert på åpen innsending. Hvert nummer av Vårutstillingen gir oss et innblikk i hva som opptar kunstnere i det fotografiske kunstmiljøet i vår tid.

I løpet av vårutstillingens visningsperiode vil en rekke utstillingsvideoer og presentasjoner være tilgjengelige på utstillingens offisielle nettside. Følg også FFF og Fotogalleriets Instagram for mer informasjon og tilgang til utstillingen i både Oslo og Bodø.

MARIT ARNEKLEIV, PETTER BUHAGEN, HILDE HONERUD, JULIE HRNČÍŘOVÁ, KAJA LEIJON, MARIKEN KRAMER, GREG POPE, KAREN PETTERSEN, JENNY RYDHAGEN, ANANDA SERNÉ, YANIR SHANI, MORTEN TORGERSRUD, KJERSTI VETTERSTAD

Vårutstillingen ble opprettet av kunstnere for andre kunstnere i 1976 da det ble vedtatt av FFFs generalforsamlingen at forbundet selv skulle arrangere en kunstnerjuryert utstilling. Som et motsvar til Statens Høstutstillingen, den offisielle Salongentradisjonen for visning av samtidskunst i Norge, ble Vårutstillingen etablert for å sikre at det hvert år vises fotokunst som er relevant og representativ for dagens samtidskunstnere. Utstillingen er basert på åpen innsendelse og en grundig fagfellejurying.

Forbundet Frie Fotografer (FFF) ble dannet etter initiativ av Knut Evensen og Robert Meyer i 1974 da behovet for å fremme anseelsen for kunstnerisk fotografi var stort. Siden har FFF vært en landsdekkende medlemsorganisasjon som favner bredt og driver et ambisiøst faglig og politisk arbeidet for å kunne formidle kunstfotografiet i Norge, samt ivareta kunstnernes fagpolitiske interesser.

Stormen Kunst/dájdda er et visningsrom for samtidskunst i Stormen bibliotek. Visningsrommet har et utstillingsprogram som går gjennom hele året, og utstillingene er gratis og åpne for alle. Kurator er fra 2021 Stian Hansen.

NŌUA er en kunstnerdrevet arena for fotografi som samtidskunst i Bodø sentrum. NŌUA samarbeider med kunstnere, kuratorer, forfattere og kunsthistorikere fra inn- og utland for å skape et program som fremmer samtaler og nytenkning rundt fotografi som samtidskunst og presenterer relevante kunstproduksjoner og kunstnerskap. NŌUAs program med foredrag, kunstnersamtaler og utstillinger, samt en fotoboksamling, presenteres først og fremst i lokalene i Bodø, men også utenfor byen og i utlandet i samarbeid med eksterne samarbeidspartnere.

 

Stiftet i 1977, er Fotogalleriet den eneste kunsthallen i Norge med fokus på kunstfotografi. Med beliggenhet sentralt i Oslo, har Fotogalleriet siden oppstarten fungert som en brobygger mellom den nasjonale og internasjonale diskursen rundt fotografi, først som et kunstnerdrevet visningssted, og senere som en stiftelse med faste ansatte og et aktivt styre. Fotogalleriet er gjennom sitt mandat opptatt av å bidra til diskursen rundt bildeproduksjon og å problematisere fotokunst og visuell kultur som en del av dette. Som en del av sitt mandat, jobber Fotogalleriet også mot en mer inkluderende representasjon i kunst og samfunn gjennom samarbeid og nyproduksjon med sentrale samfunnsengasjerte organisasjoner og tiltak.. Fotogalleriet og FFF har samarbeidet tett i fire tiår, blant annet medarrangeringen av Vårutstillingen i Fotogalleriets visningsrom.

 

Forbundet for Fotokunstnere (FFF) takker Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH), Norsk Fotofond (Nofofo), Kulturrådet, Fritt Ord og Oslo kommune for støtten til vårutstillingen.

Fotogalleriet vil gjerne takke Det Kongelige Kulturdepartement, som står for den viktigste driftsstøtten til Fotogalleriet; i tillegg kommer driftsmidler fra Nofofo og delvis fra Oslo kommune.

Norske Kunstfotografers Forbund takker NŌUA og Stormen kunst/dájdda i Bodø for å være medarrangører og vertskap for årets atelierutstilling for den 40. utgaven av Vårutstillingen 8. mai - 30. juni 2021.

En stor takk går også til årets samarbeidspartnere og bidragsytere til Vårutstillingen 2021: Jon Gorospe og Jan Khür bak Norwegian Photography Now for dokumentasjon, videoproduksjon og teknikk/lyd på finissage, Parabol Studio for årets utstillingsprofil og markedsføringsmateriale, Nilz & Otto for produksjon/trykk, tekniker Alf Olett, samtaledeltakerne Yamile Calderón og Robert Meyer, FFFs fantastiske gallerimedarbeider Monika og Fotogalleriets personale.