VÅRUTSTILLINGEN 2020

Hedevig Anker, Tanya Busse, Yamile Calderon, Edward Cunniffe, Ove Kvavik, Tobias Liljedahl, Tor-Finn Malum Fitje, Giulia Mangione & Vegar Moen
UTSTILLING Fra 06.03.2020 Til 05.04.2020

Forbundet for kunstfotografer i Norge (FFF) har i samarbeid med Fotogalleriet gleden av å invitere til åpningen av Vårutstillingen 2020, en årlig begivenhet som tradisjonen tro fokuserer på å vise det brede feltet av samtidsfotografi i Norge fra kunstnernes eget perspektiv.

Årets vårutstilling viser verk av ni kunstnere, som er valgt ut av en jury bestående av kunstfaglige kolleger på bakgrunn av en åpen utlysning. En dystopisk tone, en truende krisestemning og bevisstheten om at jordens eksistens er i fare, er alle slående elementer i utstillingen. Ifølge juryen har disse elementene vært gjennomgående i søknadene for 2020.

Juryen besto av Sverre Strandberg (kunstner og juryleder), Kjersti Vetterstad (kunstner) og Hanne Hammer Stien (kurator og skribent). Det felles grunnlaget for det kunstneriske utvalget er basert på hvordan kunstnerne, ved inngangen til et nytt tiår, utvikler temaene fare og/eller umiddelbar trussel i vår tid og fremtid ved å utforske problemstillinger knyttet til samtidens levemåter - enten utvidet, forløst, påvirket eller manipulert. Likevel er det ikke gitt at alle trusler er like alarmerende.

Hvis du har andre spørsmål knyttet til Vårutstillingen 2020, er du velkommen til å kontakte prosjektleder Ane Sund Sjøvold på e-post. mail.

Hedevig Anker (f. 1969, Oslo: bor og arbeider i Oslo) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunstakademiet i Bergen. Hun har hatt separatutstillinger på blant annet Kunstnerforbundet og Lillehammer Kunstmuseum, og har deltatt i flere gruppeutstillinger, blant annet på Preus museum og Nasjonalmuseet i Oslo.

Tanya Busse (f. 1982, Moncton, Canada: bor og arbeider i Tromsø) har en MFA fra Kunstakademiet i Tromsø og en BFA fra Nova Scotia College of Art and Design i Halifax, Canada. Hun har hatt separatutstillinger på steder som Tromsø kunstforening, Mumbai Art Room og Podium Oslo, og deltatt i en rekke gruppeutstillinger i Norge og utlandet.

Yamile Calderon(f. 1974, Colombia: bor og arbeider i Oslo) og Edward Cunniffe (f. 1974, Irland: bor og arbeider i Dublin) presenteres med et felles verk. Calderon har en mastergrad fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og har deltatt på flere gruppeutstillinger i Norge og utlandet. Cunniffe har en MA i kunst fra National College of Art i Dublin, Irland. Han arbeider på tvers av disiplinene billedkunst og film, med visninger og utstillinger internasjonalt.

Ove Kvavik (f. 1985, Kristiansand: bor og arbeider i Oslo) har en MFA fra Kunstakademiet i Malmö og en BFA fra Kunstakademiet i Trondheim. Han har deltatt i en rekke separat- og gruppeutstillinger, blant annet på Bærum Kunsthall, Sørlandets kunstmuseum, Akershus kunstsenter og Northern Gallery of Contemporary Arts i Sunderland.

Tobias Liljedahl (f. 1988, Göteborg: bor og arbeider i Trondheim) har en bachelorgrad fra Kunstakademiet i Trondheim og arbeider hovedsakelig med video og fotografi. Liljedahls arbeider tar ofte utgangspunkt i de tekniske forutsetningene bak bildeproduksjon, og han ser på hvordan ulike metoder for å produsere bilder påvirker de ulike historiene bildene skaper.

Tor-Finn Malum Fitje (f. 1989, Porsgrunn: bor og arbeider i Oslo) har en MFA fra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, en BFA fra Konstfack - Högskolan för konst, hantverk och design og en BA i filmproduksjon fra Universitetet i Bergen. Malum Fitje arbeider primært med film og lyd i essayistiske former, og har nylig stilt ut på Stavanger Kunsthall, Kunstsenteret Kabuso, Oseana Kunst- og Kultursenter og Moderna Museet i Stockholm.

Giulia Mangione (f. 1987, Firenze: bor og arbeider i Bergen) går for tiden på Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Hun har en mastergrad i amerikansk litteratur og kultur fra Goldsmiths University of London og har også studert fotojournalistikk ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus. Mangione har jobbet med egne fotoprosjekter mens hun har bodd i Norden, og hun har gitt ut kunstnerboken Halfway Mountain (Journal) i 2018. Arbeidene hennes har nylig blitt stilt ut på International Center for Photography (ICP) i New York, Musée de l'Élysée i Lausanne i Sveits og Foto-forum i Bozen i Italia.

Vegar Moen (f. 1967, Røros, bor og arbeider i Malmö) er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim fra 1993 til 1998. Han har hatt en rekke separatutstillinger på blant annet Bergen Kunstmuseum, Trondheim Kunstmuseum og Galleri F15.

Vårutstillingen ble etablert i 1976 etter vedtak på FFFs årsmøte. Som en motsats til Høstutstillingen, den offisielle salongen for visning av samtidskunst i Norge, ble Vårutstillingen etablert for å sikre inkludering og eksponering av kamerabaserte kunstpraksiser i samtidskunstfeltet. Vårutstillingen er en årlig gruppeutstilling som velges ut av en jury bestående av fagfeller basert på en åpen utlysning.

Siden 2010 har Bildende Kunstneres Hjelpefond årlig utlyst og delt ut Kunstfotoprisen, Norges største fotopris, til kunstneren med det mest betydningsfulle verket på utstillingen.

 

Forbundet Frie Fotografer (Forbundet Frie Fotografer/FFF) ble initiert og etablert av Knut Evensen og Robert Meyer i 1974, i en tid da kamerabasert kunst forsøkte å bli anerkjent som et kunstnerisk medium. Siden den gang har FFF blitt en landsomfattende medlemsforening som arbeider strategisk for sine medlemmer i kunstpolitikk og kunstutdanning, og som formidler kunstfotografiets betydning i Norge.

 

Stiftet i 1977, er Fotogalleriet den eneste kunsthallen i Norge med fokus på kunstfotografi. Med beliggenhet sentralt i Oslo, har Fotogalleriet siden oppstarten fungert som en brobygger mellom den nasjonale og internasjonale diskursen rundt fotografi, først som et kunstnerdrevet visningssted, og senere som en stiftelse med faste ansatte og et aktivt styre. Fotogalleriet er gjennom sitt mandat opptatt av å bidra til diskursen rundt bildeproduksjon og å problematisere fotokunst og visuell kultur som en del av dette. Som en del av sitt mandat, jobber Fotogalleriet også mot en mer inkluderende representasjon i kunst og samfunn gjennom samarbeid og nyproduksjon med sentrale samfunnsengasjerte organisasjoner og tiltak.. Fotogalleriet og FFF har samarbeidet tett i fire tiår, blant annet medarrangeringen av Vårutstillingen i Fotogalleriets visningsrom.

 

Norske Kunstfotografers Forbund takker Bildende Kunstneres Hjelpefond, Oslo kommune, Norsk Fotofond og Norsk Kulturråd for fortsatt støtte til Vårutstillingen og Fotobokfestivalen i Oslo.

Fotogalleriets hovedfinansiering kommer fra Norsk kulturråd. Ytterligere finansiering kommer fra Norsk fotografisk fond (Nofofo). Deler av finansieringen kommer fra Det kongelige kulturdepartement gjennom utstillingshonorarordningen og Oslo kommune.