Høydepunkter fra formidlingsåret 2023
Fotogalleriet har gjennom 2023 i tråd med sin formidlingstrategi videreført og skapt nye produksjoner for deltakere i og utenfor vårt visningsrom.
Fotogalleriet ønsker å takke alle kunstnere, samarbeidspartnere, og støttespillere som muliggjør våre omfattende produksjon av tverrfaglige formidlingsproduksjoner og arrangementsrekker knyttet til vårt kunstneriske program og formidlingsstrategi:
Utstillingsprosjektet Skeive Ikoner fortsetter å være banebrytende, og turnerer nå nasjonalt som en del av programmet for visuell kunst i grunnskolen, Den kulturelle skolesekken (DKS). Utviklet av og med utstillingsdesigner Harald Lunde Helgesen og medforfatter Caroline Ugelstad Elnæs er Skeive Ikoner for DKS produsert og kuratert av Fotogalleriets Kurator og Formidlings- og kommunikasjonsansvarlig Håkon Lillegraven i samarbeid med produsent for visuell kunst i DKS Oslo Inger-Johanne Molven, og utstillingskurator og Kunstnerisk leder for Fotogalleriet Antonio Cataldo. DKS-produksjonen er muliggjort med midler fra DKS Oslo.
Skeive Ikoner ble initiert av fotograf Fin Serck-Hanssen, og består av fotografier av Fin, tekst av forfattere Bjørn Hatterud og Caroline Ugelstad Elnæs, og utstillingsdesign av Harald Lunde Helgesen. Utstillingen ble først vist på Fotogalleriet mars-mai 2022, og har siden blitt vist som del av Oslo Negativ, Oslo Kulturnatt, Elvelangs, Pride Art, Litteratursymposiet i Odda, Ringsaker Bibliotek, og Kunstforeningen i Mo i Rana. Boken Skeive Ikoner kan kjøpes i de fleste norske bokhandler og på nett og er utgitt på Pitch forlag (på norsk).
Det analoge pin-hole kamerakurset til Lena Maria Vida, som først ble utviklet som en del av hennes praksisperiode ved Fotogalleriet i 2021, har fortsatt å engasjere nye deltakere fra ungdommer til studenter og voksne med norsk som andrespråk på Deichman Tøyen og Deichman Bjørvika, samt OsloMet byuniversitet. Produksjonen er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.
Som en ukeslang “residency” for å inspirere til nye visuelle kunstproduksjoner for DKS, ble DKS-LAB i vår gjennomført med kunstnerne Sara Guldmyr og Ollie S. Hermansson, Trygve Ohren og Charlotte Røstad, Hjørdis Kurås, og Carolina Vasquez! DKS-LAB produseres i samarbeid mellom Fotogalleriet og Oslo Kunstforening, og finansiert av Kulturtanken, DKS Oslo og Oslo kommune.
Denne sommeren ble fasaden på Fotogalleriets visningsrom “tatt over” av Momentum 12-biennalen ‘Together as To Gather’, kuratert av våre naboer Tenthaus-kollektivet, vist på Galleri F15 i Moss. Fotogalleriet nominerte også kunstneren Ilavenil Jayapalan til å opptre som en del av biennalens omfattende offentlige program, og Ilavenil opptrådte som NAGAVER i kulturlandskapet rundt hovedutstillingsstedet på Jeløy utenfor Moss 13. august.
I september skjedde seminaret og relanseringen av Nordic Photobook Award som en del av Fotobokfestival Oslo, med foredragsholderne Delphine Bedel, Bruno Ceschel, Susanne Hætta, Nora Joung og Moritz Kung. Seminaret var inspirert av arbeidet til kunstner Marthe Ramm Fortun, som blant annet ble fremført som en performance på Fotogalleriet i 2018.
Sist men ikke minst, inviterte vi i mars inviterte vi til den norsk kinopremieren på filmen ‘Days’ av kunstnerne Ellinor Aurora Aasgaard og Zayne Armstrong, etterfulgt av en samtale med fotograf og filmkunstner Knut Åsdam. Filmvisningen var en del av et pågående samarbeid mellom Fotogalleriet og Vega Scene, og etterfulgte utstillingen Days som ble vist på Fotogalleriet i 2021, og en digital visning av pilotversjonen av filmen i 2022.